Document ISO TC184/SC4/WG10 N317: Guidelines for the content of application modules rev. 0.7

ISSUE NUMBER 1

AUTHOR: D. Molin, dmolin@goset.asso.fr

CLAUSE : Introduction

CLASSIFICATION: 

DESCRIPTION:

Mistakes in “Application modules ...10303”

PROPOSED SOLUTION

Replace by “The application modules are the key components ...”

ISSUE NUMBER 2

AUTHOR: D. Molin, dmolin@goset.asso.fr

CLAUSE : Introduction 

CLASSIFICATION: 

DESCRIPTION:

“To ensure the ability of reuse ... APs”  ( this sentence is not clear 

PROPOSED SOLUTION

More explanations

ISSUE NUMBER 3

AUTHOR: D. Molin, dmolin@goset.asso.fr

CLAUSE : Scope

CLASSIFICATION: 

DESCRIPTION:

Word missing “the” in sentence “ The following are within scope of this document”.

PROPOSED SOLUTION

Replace by ” The following are within the scope ...”

ISSUE NUMBER 4

AUTHOR: D. Molin, dmolin@goset.asso.fr

CLAUSE : 4.5.1 The units of functionality

CLASSIFICATION: 

DESCRIPTION:

The definition of an UoF is rather short.

PROPOSED SOLUTION

Use the second sentence “the UoFs are used to organize and summarize the functionality (ies ?) of the ARM.

ISSUE NUMBER 5

AUTHOR: D. Molin, dmolin@goset.asso.fr

CLAUSE : 4.5.2 the required application module ARMs

CLASSIFICATION: 

DESCRIPTION:

The idea developed  within the second sentence “As part of the migration ... that ARM in annex F” should be re-studied. The mechanism that consists in defining an informative ARM based on modules which do not yet exist is rather dangerous for the future consistency of these modules that are developed by this means. What kind of “consensus” want you reach ?

Moreover, what does mean the third sentence “Requirements on an interpretation of that ARM ... annex F” ?

Questions have to be solved, like:

· What means an “informative ARM” within a standard part ?

· Will this module be re-studied when the module that didn’t exit at the first stage,  will be written.

· What will become the annex F of the first module, when this referenced module will become actual ?

ISSUE NUMBER 6

AUTHOR: D. Molin, dmolin@goset.asso.fr

CLAUSE : 4.6.1.1 The reuse of mapping specifications

CLASSIFICATION: 

DESCRIPTION:

The sentence is unclear: “When one AM requires the use of ... using AM.”

PROPOSED SOLUTION

First, add a comma: “ ... of another AM, that use includes ...”

ISSUE NUMBER 7

AUTHOR: D. Molin, dmolin@goset.asso.fr

CLAUSE : Annex B: ARM entity definition

CLASSIFICATION: 

DESCRIPTION:

The definition is apparently coming from the PDM schema. It should rather be based on the definition found in part 41. 

ISSUE NUMBER 7

AUTHOR: P. Huau, pascalhuau@compuserve.com

CLAUSE : All

CLASSIFICATION: 

DESCRIPTION:

As their content is described, Appl. modules seem to be documents that will evolve along time. For example, in clause 4.5.2, it is suggested that the content of annex F will change when new base modules are defined.

This raises the question of the ability to make evolutions in the content of the modules and to manage the publication of the new versions at the right time.

If we have a hierarchical structure of modules, how will a modification/correction of a module be propagated?

Will changes in a module effective at once for all the other modules or APs which use it or will there be effectivity conditions?

Will there be retention periods for the module (see application object retention_period in AP214)?

PROPOSED SOLUTION

Set up a periodic publication (e.g. one per year), on CDROMs, of the whole set of modules and of APs that are based on them. 

This compendium shall be consistent and coherent (otherwise, no publication).

Recommend/require implementations based on these official and consistent packages and not on intermediate partial sets of modules.

ISSUE NUMBER 8

AUTHOR: P. Huau, pascalhuau@compuserve.com

CLAUSE : 4.7

CLASSIFICATION: 

DESCRIPTION:

It is required that all types and entities be documented. This requirement is too strong, in the light of the common practice in APs. When a concept, entity or type, need not to be completely detailed, e.g. an attribute has for type a predefined Express type, this attribute is usually not fully depicted in Express-G.

PROPOSED SOLUTION

Change the specification to allow predefined Express types not to be represented.

ISSUE NUMBER 9

AUTHOR: P. Huau, pascalhuau@compuserve.com

CLAUSE : AnnexF

CLASSIFICATION: 

DESCRIPTION:

The content of this annexF shows that there is a confusion, in this guideline document, between the process of defining technical specifications, which include writing of evolving working drafts and the characterization of the required content of a standard or of a technical specification that will be sold by ISO and related publishers for conforming implementations.

While it is normal during the process of a project to have incomplete sections or parts and to replace them by the requirements these sections or parts will cover, it is not possible to publish a final version of a standard or TS that contain or refer to sections or parts "to be defined".

Any module, being published, shall be complete and ready for implementation or use in other documents.

PROPOSED SOLUTION

Remove annex F or specify that annexF shall only be present in working drafts of the module and not in the published version of the module.

ISSUE NUMBER 10

AUTHOR: P. Huau, pascalhuau@compuserve.com

CLAUSE : 5.2.2

CLASSIFICATION: 

DESCRIPTION:

Except for requiring that the Express ARM constructs be sorted by class of constructs, in alphabetical order, the purpose of this clause is not clear. It seems to require in a very complex manner that the Express ARM be fully documented.

PROPOSED SOLUTION

Only keep the requirement for alphabetical order per class of Express construct.

Require the Express ARM be documented and specify the format of the documentation.

Precise if the ARM need to be completely specified or if basic types (e.g. INTEGER, STRING) may be replaced by a single artifact one (as it is done in recent APs)

ISSUE NUMBER 11

AUTHOR: P. Huau, pascalhuau@compuserve.com

CLAUSE : 5.3.3

CLASSIFICATION: 

DESCRIPTION:

We are quite surprised not to see recommendation for the usage of Extensible_select and Extensible_enumeration, at least in order to dealt with management information (e.g. approval).

Use of the extensible constructs is a key of the modular approach; without, modules are just a more complex way to split formal specification of product data.

PROPOSED SOLUTION

Recommend and Use the concept of Extensible_select and Extensible_enumeration.

NB: in order to ensure extensibility, probably, the select types should be "not extensible" only in the application protocols, while staying extensible in all the modules.

